Motorlösa båtar
Motorlösa båtar

Motorlösa båtar

Olika typer av marina båtar

Oavsett om du är en vattensportentusiast eller en som vill komma ut till sjöss lite då och då, så finns det en hel del olika typer av marina båtar som du kan använda dig av. Utbudet är brett och sannolikheten att du hittar något för just dina behov till sjöss är stor. Ända sedan båten uppfanns har den varit en oersättlig form för att komma ut till sjöss tillika transportera ting och för kustnära navigering. Det finns en faktisk skillnad mellan en båt och ett fartyg som lätt kan förvrängas som samma sak. Skillnaden är främst i deras storlek, navigeringsområden samt besättning som behövs för drift och lastkapacitet.

Under båtarnas existens har konceptet förblivit konsekvent, även om designen utvecklats genom åren samt varierat beroende på den faktiska användningen av båten såsom passagerartransportbåtar, lasttransportbåtar, fritids- och fritidsbåtar till snabba, högpresterande racingbåtar. Det finns många båttyper med ett enormt antal konstruktioner och underklasser, men den mest primära och allsidiga klassificeringen är att dela in båtarna i tre huvudsektioner som vi ska titta närmare på nedan.

Båtar med eller utan motor

Dessa typer av båtar använder mänskliga resurser för att röra sig genom vattnet och användes i de tidiga stadierna av båthistorien. Idag används dessa båtar främst som kajaker, gondoler etc. En kajak eller en kanot är nog den billigaste investeringen för en enskild person om denna vill ta sig ut på havet/sjön. En bil kan vara bra att ha att transportera den med från en plats till en annan. Är du med i en båtklubb så kan du säkerligen ha din kajak/kanot på båtklubben där du har din utgångspunkt för dina turer.

Segelbåtar

Båtar som har ett segel och navigerar genom vattnet med hjälp av vindens kraft kallas segelbåtar. I historien har segelbåtar haft ett brett användningsområde, men eftersom de är beroende av vind, kommer de flesta moderna segelbåtar med en motor för att hjälpa dem i vindstilla situationer ute till havs. Segelbåtar användes långt innan motordrivna båtar och har funnits med sedan en lång tid tillbaka. Den första skildringen av en segelbåt gjordes cirka 5500 år f.Kr. i nuvarande Kuwait. Däremot förblir den exakta tidpunkten för när den första segelbåten äntrade vattnet okänd.

Motordrivna båtar

Motorbåtar är exakt som det låter, tillika som namnet faktiskt avslöjar. De drivs med kraften från en förbränningsmotor. Med hjälp av modern teknik finns motorbåtar med fler än en motor, motorer med fenor, jetmotorer som är vanligast i jetskis och andra typer av kombinationer av allt för att få bättre prestanda hos båtarna. Den första båten som drevs av en motor konstruerades av tyska ingenjörer år 1883. Provturen tre år senare var första gången en motordriven båt provade lyckan på vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *